Blog

ISTE u Berlinu

equals-kvost-berlin

“BAYWATCH” u galeriji KVOST
kustosi Nathalie Hoyos i Rainald Schumacher
26. travanj – 28. srpanj 2018.

Umjetnici: Dragos Alexandrescu, Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Tamar Chaduneli, Levan Chelidze, EQUALS Collective (inicirala i vodi Andreja Kulunčić vizualna umjetnica, ostale članice žele zadržati anonimnost), Daniil Galkin, Karol Radziszewski i Martina Vacheva.

KVOST- Kunstverein Ost e.V.
Leipziger Strasse 47 / entry via Jerusalemer Strasse, 10117 Berlin

Oglasi

ISTE u Udinama

U sklopu izložbe radova “Andreja Kulunčić. Different Voices” prema izboru kustosa Antuna Maračića postavljen je i billboard i dokumentacija rada ISTE u Palazzo Clabassi u Udinama. Izložba se može pogledati od 19.3. do 10.4. 2018.

Udine-2-m

Udine-3

Animacija ISTE je prevedena na talijanski i pustena na Face, YouTube i web:

 

Osim ISTE, prikazana su i radovi “1 FRANAK = 1 GLAS”, politička umjetnička intervencija, nastala 2018. u Zurichu. Cilj projekta bio je da ilegalizirane osobe u Švicarskoj dobiju vidljivost na političkom i javnom nivou. Ilegalizirane osobe su bile pozvane da doniraju JEDAN FRANAK za renoviranje švicarskog parlamenta (u to je vrijeme zgrada Parlamenta bila renovirana).

Rad “.. a, ti ?”, izravna je intervencija publike (Silkeborg Bad, Danska, 2017 / Udine, 2018). Rad direktno uključuje publiku u proces nastajanja djela. Publika je pozvana da razvuče gumu, zabode čavao ili izgrebe kvadratić ovisno od toga smatra li svoje sunarodnjake rasistima, podržava li davanje isprike i kompenzacije za kolonijalnu prošlost, može li prihvatiti osobu s hidžabom u svom susjedstvu …  Na taj način posjetitelji reflektirajući o suvremenim etičkim pitanjima ujedno grade vizualni portret svoje zajednice.

Udine-5

Udine-6

Udine-8

 

ISTE u časopisu Express

12. 1. 2018.

Drugačiji identiteti su stalno pod lupom društva, na dnevnoj osnovi se traže greške, slabosti, dokazi da ste manje vrijedna”, ističu ISTE. Toga su svjesne zemlje poput Njemačke ili Švedske, u kojima se puno češće nego kod nas događa da gube posao, dobivaju kazne oni koji vrijeđaju ili napadaju, nego vrijeđani ili napadani. ISTE zaključuju: “Diskriminacije treba kažnjavati. Zakon u Hrvatskoj postoji, ali se ne provodi adekvatno. Ljudi ne shvaćaju da diskriminacija i agresija na osnovu rase, vjere, seksualne orijentacije, nisu običan incident nasilja, nego nasilje iz mržnje.”

Express-ISTE-1

Express-ISTE-2

Express-ISTE-3

SUDJELOVANJE U GLASGOWU

Na simpoziju i izložbi pod nazivom “DIGITAL/ANALOGUE” 23. i 24. studenog 2017. godine u Centre for Contemporary Arts Glasgow prikazana je animacija “ISTE – za prihvaćanje različitosti”.